Promjeni način kako nacija razmišlja, djeluje i govori o demenciji!

Postani Prijatelj demencije!

Novosti

# Odobren prvi lijek protiv Alzheimerove bolesti

Ured za hranu i lijekove SAD-a (FDA) odobrio korištenje prvog lijeka koji usporava razvoj Alzheimerove bolesti.

# Edukacija za djelatnike HEP OPSKRBE

Temeljem projekta koji je HEP OPSKRBA d.o.o. odobrila Hrvatskoj udruzi za Alzheimerovu bolest, 9. i 10. ožujka 2021. održana su dva webinara za njihove djelatnike koji često dolaze u kontakt s osobama s umanjenim kognitivnim sposobnostima.

# Udruga socijalnih usluga Lipik i Srednja škola Pakrac postali Demenciji prijateljske ustanove

U Velikoj vijećnici zgrade lipičke Gradske uprave 29. listopada je održano svečano potpisivanje sporazuma između Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest te Udruge socijalnih usluga Lipik i Srednje škole Pakrac, čime su potonje dvije postale Demenciji prijateljske ustanove.

# Od danas o međunarodnoj inicijativi Prijatelja demencije brine ADI

Od danas, 1.5.2020. o međunarodnoj inicijativi Prijatelja demencije brine Alzheimer's Disease International – ADI, Ova inicijativa postala je preglomazna da bi ju mogla dalje razvijati i održavati samo jedna nacionalna udruga (njezin osnivač Alzheimer Society iz Londona, UK).

# MŠ Vrapče prva Demenciji prijateljska škola

Tijekom otvorenja 5. edukativne konferencije o Alzheimerovoj bolesti 5. prosinca 2019. Škola za medicinske sestre Vrapče iz Zagreba potpisala je sporazum s Hrvatskom udrugom za Alzheimerovu bolest o postajanju Demenciji prijateljskom školom.

# Edukacija djelatnika gradskih ureda Zagreba

U Zagrebu je 14. studenog 2019. održana druga u nizu edukacija djelatnika gradskih službi i PU Zagrebačke o demenciji u sklopu aktivnosti razvoja Grada Zagreba u Demenciji prijateljsku zajednicu.

# Održana prva Utrka za pamćenje

400 sudionika Utrke za pamćenje u Gradu Zagrebu završilo je obilježavanje Mjeseca Alzheimerove bolesti u Hrvatskoj. Prihodi ove humanitarne utrke namijenjene su organizatoru utrke Hrvatskoj udruzi za Alzheimerovu bolest.

# Lipik postao naša treća Demenciji prijateljska zajednica

Na 2. regionalnoj konferenciji o Alzheimerovoj demenciji, održanoj 28. ruina 2019. u Lipiku, gradonačelnik Grada Lipika Vinko Kasana potpisao je sporazum o postajanju ovog grada Demenciji prijateljskom zajednicom.

# Dom za starije Maksimir postao prva Demenciji prijateljska ustanova

Potpisom Sporazuma s Hrvatskom udrugom za Alzheimerovu bolest Dom Maksimir postao je naša prva Demenciji prijateljska ustanova.

# Prva edukacija policajaca, vatrogasaca i ZET-ovaca u Zagrebu

Prva edukacija policajaca, vatrogasaca i ZET-ovaca u Zagrebu

# EdukAl 2018

4. edukativna konferencija o Alzheimerovoj bolesti EdukAl 2018, koja je održana u Zagrebu 14. i 15. prosinca 2018. bila je vrlo uspješna – do sada najposjećenija i s najboljim kritikama.

# Što je demencija ne razumije polovina Hrvata!

Najnovije nacionalno istraživanje pokazuje da 55 posto naših građana misli da je demencija psihička bolest ili ne zna njezine uzroke.

# Svjetski dan Alzheimerove bolesti u Zagrebu

21. rujna 2018. od 10 do 17 sati pozivamo Vas na Europski trgu u Zagrebu na obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti.

# Dani otvorenih vrata HUAB-a

19. i 20. rujna 2018. od 17 do 19 sati pozivamo Vas na predavanja, razgovor i promociju inicijative Prijatelji demencije – Hrvatska.

# Poziv na Predavanja i Alzheimer Café u Split

Pozivamo Vas na predavanja i Alzheimer Café 14 rujna 2018. u Split.

# Poziv na Alzheimer Café u Bašku

Pozivamo Vas na Alzheimer Café 18. lipnja 2018. u 20 sati u Galeriju Zvonimir u Baškoj na otoku Krku.

# Poziv na Alzheimer Café u Vukovaru

Pozvivamo Vas na Alzheimer Café 7. lipnja 2018. u 17 sati u prostorije za edukaciju Doma zdravlja (DZ) Vukovar, Nikole Tesle 1.

# Predavanja u povodu Tjedna mozga 2018

U sklopu Tjedna mozga u našoj Udruzi održat će se predavanja o Alzheimerovoj bolesti (14.3.2018) i sigurnosti osoba s demencijom u njihovom domu (15.3.2018). Ulaz je besplatan.

# Obilježen Međunarodni dan sestrinstva

U Klinici za psihijatriju Vrapče (Zagreb) medicinske su sestre i tehničari 11.5.2018. obilježili Međunarodni dan sestrinstva. Bila je to prilika mnogima da se pridruže našoj inicijativi Prijatelji demencije - Hrvatska.

# Predavanja u Zaboku, Zlataru i Bedekovčini

Dr. Zlatko Crkvenčić, psihijatar i Prijatelj demencije održat će 3 predavanja u povodu Tjedna mozga 12, 13, i 14.3 2018.

# Grad Umag dobio titulu Demenciji prijateljske zajednice

Grad Umag je 19. veljače 2018. potpisao sporazum o postajanju Demenciji prijateljske zajednice.

# Predavanja o Alzheimerovoj bolesti i demenciji u Umagu 19.2.2018.

Umagu je 19. veljače 2018. održano nekoliko zanimljivih predavanja o Alzheimerovoj bolesti, životu s demencijom i sigurnosti osoba koje žive s tim simptomima. Brojni građani Umaga iskoristili su tu priliku da podrže inicijative Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolesti i postanu Prijatelji demencije.

# Grad Zagreb postao Demenciji prijateljska zajednica

Potpisom sparazuma s Hrvatskom udrugom za Alzheimerovu bolest 14. prosinca 2017. Grad Zagreb započeo je pretvorbu u Demenciji prijateljsku zajednicu.