Promjeni način kako nacija razmišlja, djeluje i govori o demenciji!

Postani Prijatelj demencije!

Udruga socijalnih usluga Lipik i Srednja škola Pakrac postali Demenciji prijateljske ustanove

U Velikoj vijećnici zgrade lipičke Gradske uprave 29. listopada je održano svečano potpisivanje sporazuma između Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest te Udruge socijalnih usluga Lipik i Srednje škole Pakrac, čime su potonje dvije postale Demenciji prijateljske ustanove. Dalibor Viboh, predsjednik Udruge socijalnih usluga Lipik ("Pomoć u kući") te ravnatelj Srednje škole Pakrac Dario Čilić sporazum su potpisali s Tomislavom Huićem, dopredsjednikom Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest. Pri tome su iskazali iskreno zadovoljstvo pridruživanju ovoj inicijativi. Podsjetimo se kako je Grad Lipik krajem rujna prošle godine isto tako potpisao sporazum pridruživanja čime je službeno postao Demenciji prijateljskom zajednicom, kao treći grad u Hrvatskoj, uz Zagreb i Umag, a time se pridružio i rastućem broju svjetskih metropola koje nose tu titulu.

Osim svečanog potpisivanja ova dva sporazuma, u Lipiku je održan i prvi sastanak Radne skupine za upravljanje razvojem "Demenciji prijateljske zajednice".

Okupljenima, među kojima su bili predstavnici ustanova i udruga koje pružaju socijalne usluge s područja gradova Lipika i Pakraca, se obratila Ljerka Pavković, predsjednica Palijativnog tima LiPa podsjetivši kako su upravo oni svojevrsni pokretači ove inicijative na našim prostorima jer su bili organizatori prve konferencije o Alzheimerovoj demenciji u Požegi kad se potpisivanjem povelje inicijativi pridružila i Požeško-slavonska županija, kao i druge konferencije na kojoj je prišao i Grad Lipik.

Gospođa Pavković je ovom prigodom naglasila kako je svrha radnog sastanka utvrđivanje i razvijanje mreže koordiniranih aktivnosti koje će moći pomoći starijima, dementnima i palijativnima, a na važnost inicijative ukazala je i prof. dr. sc. Silvija Butković Soldo s Klinike za neurologiju KBC-a Osijek.

Lipički gradonačelnik Vinko Kasana je pohvalio sve prisutne koji su se uključili u ovaj projekt, koji je on sam neformalno nazvao "Činimo dobru stvar". Što se tiče Grada Lipika, gradonačelnik Kasana je istaknuo provođenje projekta "Zaželi", kao i projekta "Pomoć u kući" koji provodi Udruga socijalnih usluga Lipik, a koji se brinu o starijim i nemoćnim sugrađanima. Sa svim svojim resursima Lipik će i dalje stajati na raspolaganju svima onima kojima je pomoć potrebna, naglasio je gradonačelnik.

Izvršni dopredsjednik Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest ti voditelj inicijative Prijatelji demencije - Hrvatska Tomislav Huić je zahvalio gradonačelniku Lipika i njegovim suradnicima koji su, kako je rekao, pokazali da širina pogleda prema zajednici i politička volja mogu izuzetno puno napraviti na ovako "skliskim" i nama manje više nepoznatim područjima kao što je život s demencijom. Također je zahvalio i članovima Palijativnog tima LiPa koji su izrazito aktivni na ovome području.

(Matija Kulhavi/Radio Daruvar)