Promjeni način kako nacija razmišlja, djeluje i govori o demenciji!

Postani Prijatelj demencije!

Grad Umag dobio titulu Demenciji prijateljske zajednice

Tomislav Huić, voditelj inicijative Prijatelji demencije - Hrvatska (na slici lijevo) i Vili Basanesse, gradonačelnik Umaga, s poveljama o postajanju Grada Umaga Demenciji prijateljskom zajednicom.

Tomislav Huić, voditelj inicijative Prijatelji demencije - Hrvatska (na slici lijevo) i Vili Basanesse, gradonačelnik Umaga, s poveljama o postajanju Grada Umaga Demenciji prijateljskom zajednicom.

Radi daljnjeg razvoja aktivnosti koje je Grad Umag proveo s ciljem stvaranja boljih uvjeta života osobama starije životne dobi, posebice osobama s demencijom, kao jedan od partnera projekta Demenca aCROsSLO financiranog iz Interreg programa prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska, gradonačelnik Umaga Vili Basanesse potpisao je 19. veljače 2018. s Hrvatskom udrugom za Alzheimerovu bolest Sporazum o pristupanju Grada Umaga globalnom pokretu Demenciji prijateljskih zajednica. Ovom svečanom činu nazočili su u umaškoj kazališnoj dvorani državna tajnica u Ministarstvu demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Margareta Mađerić, zamjenici gradonačelnika, predsjednik umaškog Gradskog vijeća Jurica Šiljeg, te Tomislav Huić, potpredsjednik, Tajana Dajčić, tajnik i doc. dr. sc. Nataša Klepac, članica Upravnog odbora Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest kao i mnogobrojni djelatnici uprave Grada Umaga, ustanova, tvrtki i javnih službi.

U okviru ovog Sporazuma, Grad Umag će u razvoj svojih programa uključiti i angažirati ljude koji žive s demencijom i koji su pogođeni demencijom, odnosno članove njihovih obitelji i predstavnike raznih udruga, smatrajući ih ishodištem svojih ciljeva razvoja Grada Umaga kao Demenciji prijateljske zajednice.

Grad Umag je drugi grad u Republici Hrvatskoj, nakon Zagreba, odnosno prvi grad u Istri, koji je postao Demenciji prijateljska zajednica i time se odlučio u potpunosti dati svoj doprinos globalnom pokretu koji pomaže osobama s demencijom i njihovim obiteljima. Ovaj je pokret vid kontinuiranog ulaganja Grada Umaga, kao i provođenja niza mjera u smjeru stvaranja sve kvalitetnijeg života svakog člana lokalne, a u konačnici i globalne zajednice.

Podrška Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest

Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest u potpunosti podržava nastojanje Grada Umaga da se razvije u Demenciji prijateljsku zajednicu. Duboko vjeruje da će Grad Umag u tome prednjačiti jer je sudjelujući u razvoju prekograničnog EU projekta Demenca aCROsSLO već učinio nekoliko značajnih koraka u tom smjeru. Prvi je u našoj zemlji osposobio specijaliste za skrb i njegu osoba s demencijom, razvio spomenutoj ugroženoj skupini prilagođene usluge Pomoć u kući, te predvodio izradom Priručnika za optimizaciju životnih uvjeta osoba s demencijom i započeo njihovom implementacijom u Domu za starije Atilo Gamboc u Umagu.